Viscolul si troienele, au devenit un element specific ultimelor ierni.
In principiu, viscolul si troienele pot și vor genera defecțiuni ale rețelei electrice, cu toate neplăcerile ce decurg din aceasta (lipsa energiei electrice, lipsa încălzirii, unele utilități oprite etc). Vor exista chiar și eventuale lipsuri și neplăceri legate de aprovizionarea cu bunuri si alimente, inclusiv de prima necesitate,
În cel mai rău caz, va fi imposibilă chiar intervenția serviciilor de urgență. În principiu lipsurile de suportat, sunt invers proporționale cu gradul de dezvoltare și populare a localității / orașului în care se manifestă.
Dacă viscolul și căderile de zăpadă vor atinge anumite cantități, trebuie luat în calcul faptul că vreo câteva zile ați putea fi izolați de restul lumii. Situația ar putea deveni disperată dacă ești în mașină pe un drum plin de troiene în viscol. Cum spuneam, totul depinde de locul in care ești prins si ce rezerve ai la dispozitie.
Cum prevederea e mama înțelepciunii, iată câteva idei pentru a fi în siguranță în eventualitatea producerii unui astfel de eveniment:
Înainte:
Pregătirea de sezon pe care oricum o faci, ar trebui intensificată în eventualitatea existentei unor indicii, previziuni. știri privind producerea unor viscole și troiene – căderi masive de zăpadă. (e drept că la data publicării acestui articol, sunt prognozate aproximativ 20 de grade în ianuarie)
Informează-te!
Ia in calcul și ascultă la radio sau tv orice „breaking news” despre vremea din zona ta, precum: căderi de zăpadă, formare de gheata, restricții de circulație etc.
Un radio cu dinam și o lanternă asemănătoare sunt binevenite. Dacă nu totuși nu ai așa ceva, asigură-te că măcar ai suficiente baterii.
Viscolul și troienele constituie o simplă neplăcere dacă suntem acasă, spre exemplu. Dacă ne aflam în mijlocul unui câmp în mașină, nu mai e așa simplu. De aceea e obligatorie informarea și respectarea indicațiilor autorităților.
Dacă ești acasă cu toți ai tăi, păstrați-vă calmul și încercați „să stați pregătiți”.
Alcătuiți împreună o rezervă de hrană, apă, medicamente, combustibil și alte obiecte de strictă necesitate, precum lumânări, lanterne, baterii, chibrituri etc.). Așa nu vei fi nevoit să părăsești locuința o perioadă rezonabilă.
Căldura
Asigură-te că ai suficiente paturi/pilote/cuverturi, precum și o sursă de încălzire alternativă și una de urgență (principiul P.A.C.E). Ideală ar fi o sobă de teracotă, pentru că teracota reține căldura o mai lungă perioadă de timp. Cum la bloc e mai complicat de construit una, orice sursă de încălzire e minunată. La bloc, cel mai probabil, alimentarea cu gaze naturale nu va fi perturbată, însă folosirea aragazului pentru încălzire trebuie făcută cu foarte mare atenție. Riscurile incendiu sau asfixiere sunt uriașe.
Sobele cu gaz sau lemne pot funcționa fără electricitate, dar prezintă un mare pericol, atât de explozie cât și de intoxicare cu monoxid de carbon.
Apa
Apa este necesară în cantități îndestulătoare, atât pentru consum cât și pentru igienă. Dacă alimentarea se face cu apa scoasă din fântană cu hidroforul, ar fi bine sa pui deoparte câteva vase cu apă. Mai precis, Nu zăpada imensă nu va însemna îndestulare din punct de vedere al alimentării cu apă. Topirea zăpezii este anevoioasa și consumatoare de energie. Topirea gheții are un randament mai bun.
Dacă spațiul permite încearcă să achiziționezi un generator pe motorină și centrală termică pe peleți sau lemn.
În timpul viscolului / furtunii:
De obicei, viscolul e însoțit și de scăderi drastice ale temperaturilor.
- Golește conducta principală de alimentare cu apă, astfel încât să prevină înghețul apei în ea. Golirea conductelor se face prin închiderea robinetului principal și deschiderea robineților finali din locuință.
- Păstrează căldura în interior cu orice preț. Dacă e necesar, izolează ferestrele și ușile cu orice textil aflat la îndemână.
- Ține-ți familia aproape. Asigură-te că toți membrii familiei sunt adăpostiți și stau în condiții decente.
- Tratează rapid orice semn de răceala. În timpul viscolului si troienelor, orice agravare a simptomelor poate avea consecințe grave.
- Pe cât posibil, în timpul furtunii stai în casă ori la adăpost. Pericolele, pentru cei rătăciți când viscolul e in desfășurare, sunt uriașe.
- Consumă câtă mâncare și lichide ai nevoie. În felul ăsta, organismul își produce căldura și singur.
- Atât timp cât ești la adăpost, încearcă să vă bucurați cu toții de lipsa electricității și mai ales de indisponibilitatea tehnicii moderne. Astfel, copiii ar putea trăi aventura vieții lor, alături de părinți.
- Dacă aveți, jucați jocuri de colectivitate în familie, poate trece timpul mai ușor.
Folosește lumânări groase și joase în locul celor înalte și subțiri. Se reduce astfel pericolul unui incendiu, prin răsturnarea acestora.
La încetarea viscolului:
- Asigură-te că sunt libere toate gurile de aerisire ale locuinței.
- Dacă a avut loc o cădere masivă de zăpadă, cel mai probabil va fi nevoie să cureți acoperișurile sau căile de acces. Nu te aventura la acțiuni ce ar putea afecta sănătatea ori integritatea fizică.
- Pregătește-te pentru o eventuală următoare furtună.
- Contactează-ți vecinii, în special pe cei în vârstă, pentru a verifica dacă sunt în regulă.
- Ai mare grijă la crengile înghețate ce se pot rupe sub greutatea gheții depuse.-
- Nu aprinde focuri deschise și în niciun caz nu le lăsa nesupravegheate, pentru că riscul de producere a unor incendii este foarte mare. În plus, străzile troienite vor împiedica intervenția la timp a pompierilor (această regulă este general valabilă).
- Aerisește bine camerele, mai ales dacă încălzirea s-a făcut cu kerosen sau gaz lampant.
- Nu pleca imediat la plimbare, lasă drumurile libere pentru echipajele de urgență și pentru cei ce au nevoie de ajutor.
În final. Deși vremea actuală nu lasă să se întrevadă asta, viscolul si troienele pot fi și chiar sunt un real pericol pentru cei care nu se pregătesc din timp și nu iau în calcul acest tip de pericol. Aici mă gândesc la cei surprinși pe drumurile patriei cu mașinile nepregătite de vreme rea. Ei, în inconștienta lor, se pun pe ei în pericol, dar și pe cei care vor încerca să îi salveze…
(foto preluată de pe cugetliber.ro în data de 17.01.2023)