ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!
ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!

SEMNELE ÎNECULUI

Semnele înecului

Seapropie sezonul estival, deci și prezenta noastra la mare sau in apropierea apei. În contextul acesta semnele inecului sunt extrem de importante. În ziarul „Adevărul”, de fapt pe site am găsit un articol foarte interesant din care am extras ce era mai important:

„Exceptând cazuri rare, oamenii care se îneacă nu sunt în stare, fizic, să strige după ajutor. Sistemul respirator este menit pentru respiraţie. Vorbirea este secundară. Respiraţia trebuie să aibă loc înainte de acţiunea în sine de a vorbi”.

Gurile oamenilor care se îneacă se scufundă alternativ şi reapar la suprafaţa apei. Nu stau îndeajuns de mult la suprafaţa pentru a expira, inspira şi striga după ajutor. Tot ce apucă să facă este să respire, până încep să se scufunde la loc.

Oamenii care se îneacă nu pot face cu mâna pentru a semnala că au nevoie de ajutor.

Instinctul îi obligă să-şi întindă braţele lateral şi să apese pe suprafaţa apei, ceea ce permite corpului să se ridice la suprafaţă îndeajuns cât să respire pe gură.

În timpul răspunsului instinctiv la înot, oamenii nu-şi pot controla voluntar mişcările braţelor.

Fiziologic, oamenii care se îneacă şi care se luptă să rămână la suprafaţa apei nu pot opri înecul în timpul în care realizează mişcări voluntare care să semnaleze că au nevoie de ajutor. „Dacă nu este salvat la timp, omul care se îneacă poate rămâne la suprafaţa între 20 şi 60 de secunde”.

Acest lucru nu înseamnă că o persoană care ţipă şi face valuri în jurul ei nu are obligatoriu nevoie de ajutor, ci doar că experimentează stresul acvatic şi nu înecul. Acesta nu durează mult, dar, spre deosebire de înec, victimele participă la salvarea lor.

Semnele care anunţă înecul

  • Capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei
  • Capul ţinut într-o parte, cu gura deschisă
  • Ochii sticloşi, incapabili să se concentreze
  • Ochi închişi
  • Păr peste frunte sau ochi
  • Nefolosirea picioarelor pe verticală
  • Hiperventilaţie şi gâfâială
  • Încercarea de a înota într-o direcţie anume, dar fără progres
  • Încercarea de a se întoarce pe spate
  • Pare că urcă o scară invizibilă

„Dacă totul pare OK, nu fi sigur. Cel mai comun indicator că cineva se îneacă este faptul că nu arată ca şi cum s-ar îneca. Ar putea arăta ca şi cum încearcă apa. O cale să fii sigur este să întrebi dacă este bine. Dacă Primești răspuns, înseamnă că sunt bine. Dacă nu, ai mai puţin de 30 de secunde să faci ceva. Iar părinţii trebuie să mai ţină cont de un aspect: copiii care se joacă în apă sunt gălăgioşi. Când se face linişte, află de ce”

Mario Vittone – autorul