ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!
ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!

ȘCOALA ALTFEL 2023

Școala altfel e un program prin care elevii pot desfășura activități diverse în timpul alocat cursurilor: În funcție de imaginația și implicarea profesorilor și a părinților, cei mici pot face vizite la instituții, muzee sau pot primi vizite diverse.

Perioadele de desfășurare sunt diferite în funcție de oraș și școală.

În perioada 24.04. – 28.04.2023, la școala 81 din sectorul 3, a avut loc o astfel de săptămână. Așa că am fost cooptat pentru o Oră de Supraviețuire Urbană, de către SNPPC. Ei au fost cei cu inițiativa și ajutorul iar eu cu graficul și activitățile propriu zise.

Bineînțeles că delimitarea nu a fost exactă.

Inițiative și cunoștințe + dotări au avut și cei de la SNPPC. La fel de aproximativ a fost și numărul participanților. Inițial au zis că sunt între 30 și 50 de copii de clasa 0 și I. La fața locului, numărul a fost de aproximativ 300 (trei sute) de copii de la clasa 0 și până la clasa a IV a.

Sincer vorbind, nu am avut niciodată o provocare atât de mare.

Nu a fost vorba numai despre modificarea numărului de copii, ci și despre vârsta celor mici coroborat cu nevoia continua a le capta și păstra vie atenția, în contextul prezenței unui număr mare de copii în fiecare serie, vizibilitate redusă, fără mijloace de amplificare a sunetului.

Așadar, timp de o oră și jumătate în fiecare serie, piticii, “au învățat” să:

  • improvizeze un adăpost din foaie de cort,
  • monteze un cort pentru două persoane,
  • aprindă focul prin mijloace improvizate, respectiv cu amnarul
  • purifice și dezinfecteze apa, prin contruirea unui filtru improvizat dar și fierberea apei în reciepiente improvizate
  • la final, au tras la ținte, cu sarbacane improvizate.

În principiu, activitatea a fost un succes, apreciat ca atare de către copii, părinți și profesori deopotrivă. De departe cel mai important a fost faptul că am întâlnit copii de vârste fragede care dețin cunoștințe solide legate de subiectele despre care am vorbit. A fost o plăcere să stau de vorbă cu ei.

Din acest punct de vedere, “Săptămâna Altfel” la școala 81, a fost o reușită.

În final am fost aplaudați și chiar am primit eșarfe de “Cercetași creativi” 🙂

Următoarea activitate va fi pe 30 mai la Buzău în parcul Marghiloman și apoi, pe 1 iunie în București, în Pădurea Băneasa.