Planul de urgență poate fi un instrument extraordinar in diverse situații, chiar și în viața cotidiană. E foarte posibil ca o situație de criză să nu vă găsească împreună cu familia. Vezi pandemia și “lock-down”-urile care nu au ținut prea mult cont de viața de familie. Mai relevant e ceea ce am văzut cu toții în Ucraina… Modul în care veți ajunge într-un loc sigur, modul în care vă veți contacta unul pe altul, cum veți fi din nou împreuna ține exclusiv de pregătirea personală.
Ce e de făcut?
Mai jos sunt câteva “secrete” pentru a întocmi un plan de urgență familială.
Se compune din trei părți:
- evacuarea locuinței
- evacuarea zonei
- reunificarea familiei în cazul întreruperii comunicațiilor
La ce foloseste:
- În caz de catastrofe naturale, dar și pentru incendii ori alte incidente.
- Prin trasarea potențialelor rute de evacuare a zonei, pe o hartă a orașului nu veți mai fi nevoit să pierdeți timp în caz de urgență.
Mai întâi creați o hartă a rutelor de evacuare.
Trebuie să includă și instrucțiuni privind evacuarea casei, dar și a zonei / cartierului. Eu as face schița planului de evacuare mai complexă decât niște simple dungi pe o coală de hârtie.
Cateva idei suplimentare privind planul de urgenta familială:
- Determinați cel puțin două căi de evacuare ce pot fi urmate in caz de evacuare a locuinței sau zonei / cartierului.
- Evitați drumurile comune care ar putea fi aglomerate
- Pentru situațiile în care nu sunteți împreună, marcați pe hartă un loc de întâlnire dinainte stabilit unde fiecare membru al familiei trebuie să se prezinte în caz de urgență, (locul nu trebuie ales în mod aleator, ci trebuie să îndeplinească anumite condiții).
- În casă, marcați locul extinctoarelor, a trusei de prim ajutor sau a oricărui alt echipament de salvare existent.
Recomandări:
- Pentru cazurile de urgență ce vizează inundații, locul de întâlnire poate fi la un prieten sau o rudă care are casa într-o altă parte a orașului sau chiar în alt oraș.
- Pentru cazurile de urgentă ce vizează incendii, locul de întâlnire poate fi in fața casei, sau la casa unui vecin.
- O parte din planul de urgență ar trebui să includă contactarea unei persoane în caz de urgență, care locuiește în altă zonă.
- Pentru reușita unei evacuări reale, exersați evacuarea măcar de două ori pe an, mai ales daca aveți copii.
- Păstrați planurile de evacuare în caz de urgență într-un loc sigur, cât mai la îndemână, împreună cu kit-ul de evacuare.
- Acordați o importanță deosebită declanșatorului planului de urgență.
Mai multe detalii poti obține la seminarul dedicat acestui document.
Situații de urgență sau dezastre se pot întâmpla oricând, oriunde și fără avertisment, așa că nu excludeți această posibilitate niciodată. “Sfarșitul lumii” nu e neaparat precum în filme. Poate fi doar “sfârșitul lumii mele” și nu e chiar bine să te simți vinovat pe viață pentru că nu ai făcut tot ce ai fi putut face pentru a avea familia in siguranță.
Privește planul de urgență ca pe un air-bag al mașinii: e bine să îl ai acolo, chiar dacă nu îl vei folosi.