Pandemia e o epidemie infecto-contagioasa, răspândită la nivel global. (Ex : gripa spaniola, ciuma neagră, Ebola, etc)
Constientizare.
E foarte important sa fii atent la avertismentele emise de autorități, dar e important sa știi su cum se transmite boala, astfel încât sa știi sa evita. Pregătirea și cunoștințele sunt extrem de importante.
Cele mai importante 3 moduri de transmitere ale unei boli sunt:
FOMITE : contaminarea se poate face prin obiecte, orice, de la haine, mobila, clanțele ușilor, etc. In funcție de tipul virusului sau infecție și de caracteristicile obiectului, virusul poate rămâne activ la putere maxima de la 12 la 48 de ore. Evident, dacă atingi obiectul respectiv și apoi te freci la ochi, nas gura… te infectezi.
PICĂTURI / STROPI : cea mai “eficientă” modalitate de transmitere este cea prin fluideLe corpului , respectiv tuse, strănut, ba chiar și discuții foarte apropiate. Virusul e viu și activ in saliva și mucus. Spre exemplu, un strănut poate dispersa 16 milioane de germeni pe o raza de aproximativ 8 metri. O discuție de 5 minute poate genera peste 3000 de viruși in stropi de saliva.
SPORI: unele Infecții se pot transmite prin spori, care sunt mai ușori decât aerul. Când un spor are “Atașat” un virus, simpla inspirare a acestuia conduce la infecție.
Prevenirea infectării:
⁃ Nu ii îmbolnăviți pe ceilalți: folosiți batista sau șervețel când strănutați sau tusiti, apoi aruncați-le corespunzător. De preferat e sa fie intr-o punga de plastic care poate fi sigilată.
⁃ Spălați des mâinile cu apa și săpun, ori in lipsa acestuia cu șervețele dezinfectante sau soluții pe baza de alcool.
⁃ Folosiți șervețele dezinfectante pentru a curată obiectele folosite frecvent.
⁃ Renunțați la obiceiul periculos de a va atinge / freca la ochi, nas, gura
⁃ Evitați aglomerațiile și mai ales persoanele bolnave. Stați la distanța de alții, in general.
Efecte ale pandemiei:
Printre efecte se numără perturbarea / întreruperea alimentarii cu mâncare sau alte obiecte de stricte necesitate. Acest aspect e mai rău decât însuși virusul… de aia e bine sa fii atent când răspândirea unui virus e catalogata ca epidemie sau pandemie. Se va dispune întreruperea activităților publice.
Cu excepția activităților personalului medical sau a forțelor de ordine, oamenii trebuie sa stea in case. Asta ar putea fi prima linie de apărare. Trebuie sa fiți pregătiți sa va izolați o buna perioada de timp, de la câteva zile la poate chiar câteva luni. In cazul in care aveți suficient timp la dispoziție și alertele de epidemie / pandemie sunt date devreme, faceti stocuri , adunați provizii.
Ca idee de număr, faceti o lista cu ceea ce aveți nevoie zi de zi, apoi înmulțiți cu 10 (zece). In cel mai rău caz, va fi imposibil sa mergeți la supermarket sau, și mai grav, se va opri alimentarea cu energie electrică sau / și apa. De aceea sunt necesare cantități suficiente de apa, mâncare neperisabila și ceva medicamente. Ideal ar fi și un aragaz / plita cu butelie.
(Esențial in alimentație: 1800 calorii/ adult/ zi. Pentru 3 luni, ar insemna:
⁃ 9 kg de orez – pentru carbohidrați
⁃ Aproximativ 11 litri de ulei – grăsimi
⁃ 100 de conserve de peste – proteine
Efectele psihologice ale autoizolării pe termen lung.
Sincer vorbind, numai cei bine antrenați vor putea face fata lipsei unor facilitați ale vieții moderne. De aceea e bine sa faceti provizii din timp, altfel veti rămâne fără. Cei care se vor aventura in exterior sa caute provizii, trebuie sa înțelegeți asta, vor fi printre cei mulți speriați sau chiar disperați care vor bântui străzile căutând aceleași lucruri. Poate ar fi bine sa va pregătiți psihic pentru situația in care veti fi nevoiți sa luptați pentru acele provizii. In orice caz, pătrați distanța fata de cei din jur. Odată ajunși in adăpost, curățati totul cu șervețele dezinfectante și apoi lăsați -le o perioada in bătaia soarelui. Razele UV distrug ADN-ul virusului.
In cazul nefericit in care se oprește și alimentarea cu apa … luati in calcul si nevoile fiziologice, necesar a fi satisfăcute.
Echipa / Insotitorii (grupul sigur)
In interior, in siguranța, e obligatoriu sa țineți sub supraveghere pe ceilalți. Un infectat poate sa nu afișeze simptome 3 pana la 6 zile sau chiar 14, (in situația 2020). Chiar și fără manifestare, persoana poate fi contagioasa. Grupul cu care va aflați permanent e considerat grupul sigur. Pana la primirea unui semn legat de clarificarea situației, acești oameni ar trebui sa fie singurii cu care interacționați.
Oricine din afara acestui grup, chiar și vecinul sau un vechi prieten, poate sa infecteze întregul grup.
MENȚINEȚI AUTO – IZOLAREA. Dacă vreun membru al grupului se îmbolnăvește, e obligatoriu sa îl izolați, pentru binele întregului grup. Poate fi o decizie grea, dacă grupul e de fapt familia, însă excluderea din grup sau evacuarea poate fi in cazuri disperate, cea mai buna varianta. E cinic, dar asta e realitatea. Cu toate astea, pentru a ne păstra umanitatea, e bine sa contruiti in locuința. / adăpost o camera de izolare pentru cei infectați – infirmerie
Infirmeria
Cel mai bine e sa alegeți o camera sau un colț al unei camere. Dacă exista curent electric, puneți la o fereastra un ventilator orientat astfel încât sa “împingă” aerul spre exterior. Practic, presiunea negativă creată, va evacua aerul contaminat in afara camerei. Apoi, izolați cu folie și banda izolatoare orice alt ofiriciu, fie el fereastra sau aer conditionat, aerisire, etc. La intrarea in camera respectiva se poate construi o bariera care sa mențină izolarea, astfel: doua rânduri de saci din plastic sau perdele de baie, care se fixează de deasupra ușii și pana la podea, astfel încât sa acopere orice orificiu. Astfel, când intrați sau ieșiți din “infirmerie”, veti descoperi numai un singur rând al barierei duble create, astfel încât se reduce pericolul contaminării.
Când esti tu însuți cel bolnav
Dacă simți ca esti bolnav și ai simptomele pandemiei izoleaza-te cel puțin 24 de ore, mai ales dacă ai febra. Folosește o masca fără valva, pentru a nu permite aerului expirat de tine sa treacă nefiltrat spre ceilalți. Nu lasa pe nimeni sa folosească lenjeriile sau obiectele folosite de tine. Dacă efectele pandemiei sunt extreme și posibilitățile de a-ți reveni sunt infime sau chiar 0… ia in calcul varianta plecării din adăpost. Dacă ii asculti pe cei dragi care se vor opune, ai șanse sa ii infectezi și pe ei, iar în cele din urma…
Echipament de protecție improvizat:
Când intri in contact cu bolnavul asigura- te ca limitezi expunerea. Echipamentul de protecție necesar poate fi improvizat din haine. / articole casnice, adică:
⁃ haine cu mâneci lungi , inclusiv pantaloni.
⁃ Pe deasupra puteți pune o pelerina de ploaie sau niște saci de plastic
⁃ Pe cap merge purtată o casca de dus sau înot
⁃ Mănușile pentru spălat vasele va pot proteja mâinile
⁃ In loc de masca se poate folosi o batista / cârpa stropita sau înmuiată puțin in înălbitor de rufe. (Prea mult înălbitor pot emana vapori de clor care va afectează)
⁃ Minimizati timpul de expunere și contactul cu bolnavul
⁃ La final, curatati cu șervețele dezinfectante orice ar fi putut avea contact cu bolnavul.
In cazul decesului
Mai mult ca sigur in cazul unei pandemii grave ca efecte, rata mortalității va fi una ridicată. Pe cale de consecință și morgile vor fi pline, astfel ca exista posibilitatea “neagră” sa aveți de “ îngrijit” un cadavru.
Așa că:
⁃ înveliți cadavrul in plastic,
⁃ Poziționați-l cât mai departe de cei rămași in viața,
⁃ Purtați Haine/ echipament de protecție, când va ocupati de cadavru,
⁃ Trebuie îngropat la 2 metri sau in cazul in care nu este posibil la măcar 1 metru (deși groapa poate fi ulterio sapata de câini). Groapa trebuie sa fie cât mai departe de “zona sigura”, și / sau sursa de apa potabilă, indiferent ca e pânza freatica, fântâna sau cismea, in cazul in care aceasta exista. Daca îngroparea este imposibila, pozitionarea pe o platforma la înălțime este mai puțin dăunătoare decât acoperirea cu o grămada de pietre. De aceea procedau in felul asta Vikingii sau amerindienii, pe lângă credințele religioase. Dacă boala e îngrozitoare, precum Ebola, cam unica soluție e incinerarea.