ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!
ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!

KIT-UL

Un Kit de urgență este / ar trebui să fie un “mic depozit” de cunoștințe, obiecte și articole de strictă necesitate, grupate și depozitate în locuință. Trebuie plasate la îndemână pentru a putea fi transportate și păstrate cât mai aproape, indiferent de motivul pentru care care locuința va fi părăsită.

În mod cert, un kit de urgență e o investiție dar nu una enormă.

Crearea unui astfel de kit nu e o treabă foarte ușoară, dar nici foarte complicata. La baza alcătuirii unui kit de urgenta, stă de regulă, dorința de a fi pregătit pentru aproape orice.
România nu are un mental colectiv și nici o istorie a dezastrelor care să determine oamenii să aprecieze că un astfel de complet le este necesar. Probabil că în timp ce citiți aceste rânduri, vă gândiți că nu se va întâmpla nimic rău. Totuși, “dacă probabilitatea ca un eveniment să se întâmple nu este 0, atunci cu siguranță, evenimentul se va produce”.

Prevederea este mama siguranței

Iată câteva aspecte legate de KIT-urile de urgență, pe care le puteți constitui singuri. Dacă sunteți mai ocupați îl puteți comanda direct la noi.

KIT DE EVACUARE și KIT DE SUPRAVIEȚUIRE (pe scurt)

Kit-ul de evacuare este ușor de transportat și conține acele obiecte de bază, strict necesare timp de câteva zile, de regulă 3. Caracteristica sa principală este aceea că este ușurința în transport.

In schimb, kit-ul de supraviețuire complet contine aproape obiectele necesare supraviețuirii  pe termen mediu sau chiar lung. Are dezavantajul că este mai greu de transportat. De aceea trebuie împachetate cu grijă numai acele obiecte absolut necesare supraviețuirii.

Diferența:

În principal, kit-ul de evacuare poate conține obiecte de unică folosință (mai ieftine si mai ușoare). Kit-ul de supraviețuire trebuie în mod obligatoriu să conțină obiecte „refolosibile”.

Avantajul

Kit-ului de evacuare este acela că, după eliminarea câtorva obiecte poate fi folosit și în activități curente, precum camping sau la plimbări în pădure, ori cu bicicleta.

Câteva idei:

– În caz de calamitate, oricine poate fi afectat din punct de vedere medical/fiziologic și de aceea este necesar ca bagajul/kit-ul de urgență să conțină și articole medicale gen leucoplast, feșe, dezinfectant etc.
Gândiți-vă la toate obiectele de care veți avea nevoie în caz de urgență.
Identificați pericolele din zona în care locuiți. Pornind de la aceste riscuri, faceți un plan de urgență, iar ulterior constituiți acest kit.

– Cumpărați lanterne si radio-uri, cu reîncărcare solara sau la dinam. În caz de urgență este foarte probabil să rămâneți fără electricitate.
–  În bagaj e bun un telefon mobil, evident cu acumulatorul încărcat.

Regula (una din ele)…

este ca acest kit de urgență să fie constituit în funcție de zona în care vă aflați (și de riscurile aferente) dar și de anotimp, numărul de membri ai familiei etc.

Anumite obiecte sunt general necesare, cum ar fi o harta, o lanterna, un obiect pentru taiat, un radio.
Puneti la un loc toate lucrurile de pe lista pe care le aveti deja acasa.
Nu va descurajati daca par prea multe obiectele din kit-ul de urgenta, pot fi achizitionate pe rand.
Ideal ar fi sa aveti un kit de prim ajutor pentru fiecare zi si unul pentru cazuri de calamitate.
– Kit-ul de urgenta ar trebui sa fie suficient de incapator pentru tot ce aveti nevoie, insa suficient de usor de transportatcatre masina, daca aveti acces la ea, sau pe jos.

Posibilitate:

Luați în calcul și posibilitatea să plasați un astfel de kit în autoturismul pe care îl folosiți în mod regulat (kit-ul auto) și unul la birou (Get Home Bag).

În loc de încheiere

Lăsați deoparte jena sau teama că unii dintre colegii de la birou, vecini sau chiar apropiați, ar putea fi ironici cu privire la atitudinea preventivă.

Dezastrele (incendii, cutremure, inundații etc.) pot afecta orice clădire, inclusiv pe cea în care are sediul firma la care lucrați.

Luați în calcul faptul că un kit, indiferent de tipul lui, cu cât conține mai puține obiecte, cu atât e necesară mai multă pricepere. Veți găsi în mediul online, multe kit-uri, fiecare cu folosul său. Totuși, din ce am observat cele mai multe sunt dedicate supraviețuirii în pădure sau în sălbăticie…