ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!
ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!

INAINTE DE CUTREMUR

Un cutremur poate crăpa pământul în doua și poate înghiți oameni și case. Totuși, clădirile nu se prăbușesc pur și simplu, din orice. Dar e posibil să fiți rănit de sticla spartă, de obiecte care se răstoarnă sau care sunt aruncate în jur de mișcările puternice ale pământului. Țevile de gaz se pot fisura și pot apărea incendii. Cablurile de electricitate de pe stâlpi se pot rupe iar țevile de apă se pot sparge. Deci … bine nu prea are cum să fie.

Replicile:

Sunt cutremure mai mici care au loc în momentul în care plăcile tectonice se re-așează într-o noua poziție. Replicile pot avea loc din când în când, dupa șocul inițial. Odata cu trecerea timpului ele sunt din ce in ce mai slabe.

Efecte colaterale posibile:

Deși mișcările pământului sunt sursa principală de distrugere, efectele colaterale, precum alunecările de teren, inundațiile și mai ales incendiile sau exploziile, pot și vor cauza, în combinație cu panica, pierderi de vieți omenești și pagube materiale majore.

Marea problemă e aceea că niciun cutremur nu poate fi prevăzut. Efectele nu pot fi în totalitate eliminate, dar există câteva măsuri preventive care vă pot ajuta în ideea de limitare a pagubelor, ÎN COMBINAȚIE cu planul de urgență al familiei.

A. Pregatirea locuintei:

Mobilierul:

1. Identificați mobilierul auxiliar si obiectele grele care atarna peste paturi, canapele, mese. Pot cădea peste acestea cauzând multe probleme. Inlocuiti-le cu altele mai usoare, fixati-le de perete sau mutati-le astfel incat sa nu va pericliteze viata sau integritatea fizica in caz de oscilatii sau cadere.

2. Asigurați piesele de mobilier grele, suprapuse și înalte, între ele. Pot fi asigurate si prin prindere de un perete, grinda solida. Asta e obligatoriu de facut mai ales la etajele superioare, in camerele sau zonele unde se aglomereaza de obicei familia.

Aparatura electrocasnică:

3. Amplasati toate aparatele casnice grele cu rotile astfel incat sa nu fie in vecinatatea iesirilor din incaperi sau locuinta in ideea de a nu le bloca prin deplasarea in timpul miscarii tectonice.

4. Amplasati obiectele fragile , valoroase sau periculoase, intr-un loc mai jos si sigur. Vasele cu chimicale, combustibil in dulapuri in care sa nu se poata rasturna, sau in incaperi in care nu se locuieste si nu exista pericol de contaminare si incendiu.

5. Limitați deplasarile aparatelor casnice mari in asa fel incat in caz de cutremur racordurile sa nu sufere deteriorari, care ar putea genera scurgeri de gaze, inundatii, etc.

Verificările structurii:

6. Verificati periodic dar inainte de cutremur tavanele, podul, acoperisul, balcoanele, cornisele, calcanele, cosurile, terasa si invelitoarea blocului/casei dumneavoastra astfel incat la seisme sa nu cada caramizi, placaje, tencuieli, ornamente, tigle, jardiniere, asupra intrarii in imobil, pe strada sau la in curtea vecinilor.

Procedati similar fata de elementele care ar putea sa cada dinspre cladirea invecinata, inclusiv din imbinarea cu blocul alaturat sau gardul din zid al vecinului

7. Consultati un specialist in structuri de rezistenta cu privire la tipul si starea peretilor despartitori nestructurali din locuinta spre a nu prinde de acestia obiecte grele sau pentru a preveni caderea lor in spatiile circulate din locuinta.

Rezerve si kit-ul de urgență:

8. Este recomandabil sa aveti in locuinta cel putin un extinctor amplasat intr-un loc cunoscut si accesibil, langa surse potentiale de incendiu si sa stiti cum sa-l utilizati.

9. Este util sa aveti depozitata, intr-un loc cunoscut, o rezerva speciala de alimente uscate si conserve, apa de baut, o trusa de prim ajutor, lanterne, un radio cu tranzistori si baterii, utilizabile in caz de urgenta. Acest kit de supravietuire ar trebui sa va ajute sa rezistati fara ajutor exterior cam 3 zile.

10. Asigurati usile dulapurilor cu inchizatori eficiente la oscilatii, astfel incat deplasarea obiectelor depozitate sa nu produca accidente. Cum ar fi sa scapi de caramizi sau alte greutati si sa te loveasca in cap oala cu sarmale de la bunica? 🙂

11. Retineti locul de amplasare al comutatoarelor, robinetele generale si locale pentru apa si gaze si mai ales modul lor de manevrare, astfel incat sa fiti in masura sa le inchideti. Pastrati la indemana o trusa de scule adecvate.

B. In plus, daca locuiti la bloc:

Inainte de cutremur să vă informati personal sau prin administratia asociatiei despre indeplinirea obligatiilor legale ale detinatorilor de cladiri privind:

  • – evaluarea rezistentei antiseismice actuale a structurii cladirii;
  • – reparatiile si consolidarile necesare;
  • – proiectarea si executarea lucrarilor necesare;
  • – asigurarea pentru daune seismice, forme si taxe necesare.

Nu uitati ca timpul actioneaza si asupra cladirilor proiectate si executate spre a rezista la seisme si ca viata dumneavoastra depinde de masurile ce le veti lua. Cladirile NU sunt ca un organism viu, nu se refac in timp! Am auzit de nenumarate ori: “ e bună cladirea, a rezistat la cutremurul din ‘46, ala din ‘77 si din ‘86, mai rezista”… Oare? E suficient “unul serios” si … se rezolva situatia.
Poate nu va veni in viitorul apropiat, nu sunt V.H. sa pot prezice, dar daca vine? Nu mai bine ma pun la adapost?

Adresati-va numai institutiilor autorizate in acest scop.

Respectati prevederile si termenele legale, mai ales dacă la seismele precedente structura cladirii a manifestat deficiente sau sensibilitati.
Interesati-va ce despagubiri vi se cuvin de la societatea de asigurari pentru compensarea lucrarilor necesare si in ce termen trebuie solicitate.

În locuințe de înălțime mică:

Dacă locuința are 1-2 nivele, aplicați direct măsuri de verificare a integrității, întreținere și reparații înainte de cutremur.

C. Rețineți particularitățile

localitatii, cartierului și împrejurimilor locuinței dumneavoastră, ale drumului pe care va deplasați zilnic.

Obisnuiti-va sa va protejati si atunci cand va aflati intr-o alta situatie (in concediu, in delegatie, la spectacole, in vizita etc.)

D. Discutați, antrenați-vă:

Inainte de cutremur discutați cu toți membrii familiei, vecinii sau colegii de apartament ori birou. Faceti un plan despre atributiile fiecaruia in caz de cutremur. Cum repetitia e mama intelepciunii, faceti periodic repetitii.

Si mai ales… sperati ca un cutremur de intensitate mare sa nu se intample :).

Materialul este preluat și adaptat dintr-un material al I.S.U.