ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!
ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!

IN TIMPUL CUTREMURULUI

Atunci o reacție calmă și cerebrală, o analiză atentă a situației, pot și vor face diferența între un supraviețuitor și un număr în statistici:

1. Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți. Protejați copii, bătrânii și femeile.

2. Preveniți tendințele de a părăsi locuința. Durata redusă a fazei seismice inițiale va face ca faza puternică a mișcării să vă surprindă pe scări.

3. Dacă vă aflați în afara unei clădiri rămâneți departe de aceasta. Feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se prăbușesc în stradă.

4. Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri, rămâneți acolo, departe de ferestre. Stați înspre centrul clădirii, lângă un perete de susținere rezistent.

5. Protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid (nu jucăriile actuale), birou, masă sau banca din clasa, suficient de rezistentă.

DECI:

În timpul cutremurului sprijiniți-vă cu palmele de podea.

Dacă nu, țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau tocul ușii spre a va asigura stabilitatea. În lipsa unei astfel de posibilități de a va menține stabilitatea, vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fata în jos. Cu palmele împreunate vă veți proteja capul, iar cu antebrațele pe lateral, fața.

Închideți sursele de foc cât puteți de repede.

Dacă a luat foc ceva, interveniți numai după ce a trecut șocul inițial, cel puternic.

Dacă sunteți la serviciu în timpul cutremurului, aplicați imediat măsurile de protecție specifice locului de muncă.

Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări și nu utilizati liftul.

Dacă puteți deschideți ușa spre a preveni blocarea acesteia, în vederea unei eventuale evacuări după încetarea cutremurului. Nu vă înghesuiți.

Nu alergați în stradă sau pe stradă.

Deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur. Feriți-vă de versanți de unde pot cădea roci sau pot avea loc alunecări de teren.

Dacă în timpul cutremurului vă aflați în autoturism, trageți pe dreapta cât puteți de repede, într-un loc deschis.

Evitați clădirile prea apropiate de strada, podurile, pasajele, linii electrice aeriene și stați în mașină. Feriți-vă de firele de curent electric căzute.

Dacă sunteți într-un mijloc de transport în comun sau în tren

Stați pe locul dumneavoastră până se termină mișcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească și să deschidă ușile. Nu vă îmbulziți Ia coborâre sau să spargeți ferestrele. În metrou păstrați-vă calmul și ascultați recomandările personalului trenului. Nu părăsiți vagoanele la întâmplare.

Dacă vă aflați într-un loc public

cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de ședințe) nu alergați către ieșire. Îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.

Stați calm!!!