ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!
ORA DE SUPRAVIEȚUIRE URBANĂ – FII PREGĂTIT! REACȚIONEAZĂ!
modulul superior - alerta galbena

DUPĂ CUTREMUR

Ce faci după cutremur?

După cutremur, dacă scapi cu viață încep provocările și marile probleme de supraviețuire. Experiența din Turcia ne arată, de parcă mai e nevoie, faptul că autoritățile nu pot fi și nici nu sunt pregătite complet. Abia atunci ești pe cont propriu, dacă vrei să fii bine cât de cât.

Articolul care urmează nu te învață să ieși dintre dărâmături sau să devii un fel de erou Marvel (sau DC Comics ).

1. Nu plecați imediat din apartament. Acordați mai întâi primul ajutor celor afectați de seism. Calmați persoanele speriate și copii.

2. Ajutați-i pe cei răniți sau prinși sub mobilier, obiecte sau elemente ușoare de construcții căzute, să se degajeze. Atenție! Nu mișcați pe cei răniți grav (asta dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniți suplimentar din alte cauze), până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. Ajutați-i în locul pe care se află.

3. Îngrijiți-vă de siguranța copiilor, bolnavilor, bătrânilor. Liniștiți-i și asigurați-le îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare sezonului în vederea unei eventuale evacuări după cutremur, pentru o anumită perioadă, de la câteva ore la câteva zile.

4. Nu utilizați telefonul decât pentru apeluri către serviciile de urgență. Da, evident că ne dorim să aflăm că sunt bine și prietenii, cunoscuții, vrem să împărtășim impresii, însă prioritizarea resurselor autorităților e extrem de importantă în astfel de momente.

5. Ascultați numai anunțurile posturilor de radio – televiziune și recomandările de acțiune imediată.

6. Verificați (pe cât posibil) starea instalațiilor de electricitate, gaz, apă din locuință. Verificați vizual și starea construcției la interior. În caz de avarii constatate, închideți alimentarea locală sau generală, în special cu gaze și anuntați imediat după aceea instituția de specialitate pentru intervenție.

Curățați traseele de circulație de cioburi sau substanțe toxice, chimicale vărsate, alimente etc..

Părăsirea locuinței:

7. Părăsiți calm locuința după cutremur, fără a duce cu dumneavoastră lucruri inutile. Verificați mai întâi drumul spre ieșire.

8. Utilizați o cască de protecție sau în lipsa acesteia un scaun de bucătărie ori alt obiect protector, la ieșirea din clădire după cutremur. Cum spuneam in articolul anterior,  să nu vă treacă prin cap sa părăsiți casa în timpul cutremurului….

9. Dacă la ieșire întâlniți uși blocate, acționați fără panică pentru deblocare. Dacă nu reușiți, iar acestea au geam, procedați cu calm la spargerea acestuia și curățați rama și zona de cioburi.

10. Evitați adăpostirea în clădirile grav avariate. Excepție trebuie să facă numai executarea unor acțiuni de ajutor sau salvare, sub coordonarea instituțiilor specializare. Accesul trebuie totuși întreprins cu masuri de securitate și fără riscuri inutile. Evitați să fiți confundat cu infractorii pătrunși în astfel de clădiri și nu aglomerați zonele calamitate fără rost.

Deplasați-vă într-un loc deschis și sigur (parc, stadion etc.) indicat de autorități. Dacă v-ați pregătit din timp, mergeți în locul personal de evacuare.

11. Fiți pregătiți psihic și fizic pentru replicile cutremurului inițial. Totuși gândiți-vă că o replică se va petrece oricum, cu intensități variabile, de regula mai mici, în câteva ore,  zile, săptămâni sau luni. Numai într-un număr redus de cazuri replica este mai puternică decât primul cutremur.

12. Obțineți informații corecte despre intensitatea mișcării și efectele sale. Nu e obligatoriu să fie imediat după cutremur, dar curiozitatea e normală.

Nu ascultați sfaturile unor așa-ziși specialiști necunoscuți care apar ad-hoc.

13. Nu credeți orice zvon privind eventualele replici seismice și urmările acestora. Ascultați numai posturile de radio și televiziune. Utilizați doar informațiile și recomandările transmise oficial și recepționate direct de dumneavoastră, nu din auzite.