Canicula este unul dintre fenomenele naturale cu impact global major, care afectează tot mai mulți oameni. În fața caniculei nu contează dacă vârsta, sexul sau culoarea pielii. Evident, nu toți suntem afectați în aceeași măsură la nivel fiziologic. Totuși, pot apărea pene de curent, de scurtă sau lungă durată, ori alte perturbări ale serviciilor publice.
ÎNAINTE DE CANICULA:
– Verificaţi funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat. Izolaţi ferestrele.
– Montaţi temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu).
– Acoperiţi ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cupână la 80%.
ÎN TIMPUL CANICULEI:
– Rămâneţi în casă şi limitaţi expunerea la soare.
– Ideal ar fi să locuiţi la etaje inferioare în cazul în care nu aveţi sistem de aer condiţionat.
– Petreceţi-vă cea mai mare parte a zilelor călduroase în clădiri publiceprecum biblioteci, şcoli, teatre, centre comerciale, etc.
– Mâncaţi regulat, echilibrat şi uşor. Evitaţi utilizarea sării.
– Beţi multă apă. Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichisau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au problemede reţinere a lichidelor trebuie să consulte un medic înainte de a creşteaportul acestora.
– Limitaţi consumul de băuturi alcoolice.
– Purtaţi haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă catmai mult pielea.
– Protejaţi-vă faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
– Nu lăsaţi niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.
– Evitaţi muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei. Utilizaţi un sistem de contact permanent cu o altă persoană şi luaţi pauze frecvente.
În condiţii de caniculă se pot declanşa diferite afecţiuni.
Iată câteva dintre acestea, simptomele lor şi cum se poate acorda primul ajutor:
ARSURI
SIMPTOM : Înroşirea pielii şi dureri,posibil băşici, febră,durere de cap.
PRIM AJUTOR : Faceţi un duş, folosinds ăpun pentru curăţarea porilor. Folosiţi îmbrăcăminte uscată, curată şi consultaţi un medic.
CRAMPE
SIMPTOM : Spasme dureroase, de obicei în muşchii picioarelor şi cei abdominali, transpiraţie greoaie.
PRIM AJUTOR : Duceţi victima într-o încăpere răcoroasă. Masaţi uşor muşchii afectaţi pentru a dispărea spasmele. Daţi-i să bea câte o jumătate de pahar de apărece la fiecare 15 minute (fără cafeină sau alcool). Întrerupeţi administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă.
EPUIZARE:
SIMPTOM : Transpiraţie greoaie dar pielea poate rămâne rece, palidă sau roşiatică.Puls slab. Este posibil ca temperatura corpului să fie normală,dar să înceapă să crească. Sunt posibile stări de leşin, ameţeală,vomă, oboseală sau dureri de cap.
PRIM AJUTOR : Aşezaţi victima culcată într-un spaţiu răcoros. Scoateţi-i hainele. Puneţi-i haine răcoroase şi umede. Duceţi victima într-un spaţiu cu aer condiţionat. Dacă este conştientă daţi-i să bea apă. Asiguraţi-vă că o bea în înghiţituri mici. Daţi-i să bea câte o jumătate de pahar cu apă rece la fiecare 15 minute. Întrerupeţi administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă. Dacă începe să vomite solicitaţi imediat ajutor medical.
ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL (SITUAŢIE MEDICALĂ DE URGENŢĂ SEVERĂ):
SIMPTOM : Temperatura corpului foarte mare; piele, fierbinte, roşie şi uscată, puls rapid şi slab, respiraţie rapidă. Posibil va avea și o stare de inconştienţă.
PRIM AJUTOR : Întârzierea poate fi fatală. Mutaţi victima într-unspaţiu răcoros. Scoateţi-i hainele. SUNAŢI LA 112
DUPĂ CANICULĂ:
Canicula asociată cu seceta (lipsa de precipitaţii) poate afecta regiuni foarte mari şi un număr ridicat de oameni. Ea crează condiţii pentru manifestarea altor pericole precum incendii, viituri şi alunecări de teren.
In locurile in care vegetatia este uscata, aprinderea focurilor nu este permisa. Se recomanda ca, in intervalul orar 14.00 – 20.00, sa nu fie aprins focul in propriile gospodarii.
Focul deschis
se poate folosi numai in vetrele special amenajate sau la o distanta de minim 100 de metri de marginea (liziera) padurii. Se va curata vegetatia din jurul vetrei, iar focul va fi pazit in permanenta. Copiii vor fi supravegheati pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse in afara vetrei de foc. La plecare, focul va fi stins prin stropirea cu apa a jarului pana la stingerea totala a acestuia, lucru absolut necesar din cauza posibilitatii reaprinderii acestuia la orice adiere de vant. Recipientele cu gaze lichefiate (GPL, oxigen etc.) trebuie pastrate astfel incat sa fie ferite de actiunea directa a razelor solare sau stropite periodic cu jeturi de apa, in vederea racirii lor.
Depozitarea
La depozitarea unor materiale usor inflamabile (furaje, carbune, rumegus, bumbac) trebuie avut in vedere faptul ca acestea, in conditii specifice de temperatura si umiditate, se pot autoaprinde. De asemenea, pe timpul transportului furajelor cu autovehicul, trebuie sa se asigure buna functionare a acestora si dotarea lor cu materiale de stingere.
OBLIGAȚII
Autoritățile publice locale au obligația să:
- afișeze în locurile des frecventate de cetățeni regulile și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor specifice acestei perioade,
- stabilească locurile unde se pot efectua lucrări cu foc deschis si persoanele desemnate să supravegheze activitatea,
- să interzică utilizarea focului deschis in apropierea locuințelor, depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetație uscată,
- atenționeze împreună cu administratorii fondului silvic pe cei care tranzitează pădurea sau desfășoară activități în acest areal asupra consecințelor pe care le pot avea folosirea focului deschis sau fumatul în pădure.
În pădure focul se va face numai în locuri special amenajate. Dacă acestea nu există, focul se va face în locuri cât mai îndepărtate de arbori și vegetație, iar la plecare se va stinge jarul.