Atacul canin e o întâmplare nefericită, fără echivoc. Când un câine începe să latre fioros, cam oricine își va schimba părerea cum că acest animal este cel mai bun prieten al omului.
Deși chiar e cel mai bun prieten al omului, depinde al cărui om e prietenul… Adică dacă dobermanul de pe stradă nu e prietenul meu… e cam degeaba. Chiar și câini ceva mai mici pot fi amenințători dacă te dai la ei.
Aproape orice câine poate cauza o mușcătură dureroasă, evident, proporțională cu mărimea sa. Să mai spună cineva că nu contează mărimea
Clar, asociațiile pentru protecția câinilor, care trăiesc din protejarea patrupedelor abandonate susțin că nu sunt agresivi. Dar dacă ei, câinii, nu știu că nu sunt agresivi?
La baza agresivității unor câini stau acțiunile oamenilor.
Ce e drept, am văzut mulți inconștienți care se apropie periculos de mult de căini străini ori, mai rău, își îndeamnă copiii să se apropie. Totuși, uităm uneori că un câine este urmașul lupului și are instinct de vânător. Desigur, instinctul de vânător al unui Bichon ne stârnește râsul, dar instinctul de vânător al unui Doberman, ne înfioară.
Discuția și filosofia poate continua dar…
Cert este faptul ca de multe ori, oamenii sunt atacați de câini, iar tratamentul este de lunga durată și dureros. Dacă un câine te atacă pe tine sau pe copilul tău, o reacție rapidă ar putea face diferența între a scăpa nevătămat și a fi rănit. Sau, în cele mai urâte cazuri, poate face diferența între viață și moarte.
Aspecte de care ar trebui să ții cont când te întâlnești cu un câine:
- Nu zâmbi câinilor și nu afișa o atitudine fals prietenoasă. Cumva, câinele citește furia ascunsă.
- Lasă câinele în pace. Nu agresa nici măcar verbal un câine, chiar dacă e legat sau în spatele unui gard. Câinii care sunt ținuți în lanț pentru perioade mai mari de timp sunt mai agresivi, deci nu îi lovi.
- Nu te apuca tu să îi arăți iubire, dacă nu l-ai studiat puțin înainte. Nu te repezi să îl mângâi din prima, în special plasând brusc palma deasupra capului său.
Mulți câini nu sunt agresivi.
Sunt mai degrabă curioși sau își apără teritoriul. Cum nu pot comunica exact scopul, e important ca tu să îți dai seama dacă un câine are chef de joacă sau e chiar agresiv. Pe bună dreptate unele rase au fost catalogate ca fiind câini agresivi.
Orice câine de talie medie sau mare poate fi periculos, așa că nu ignora semnalele doar pentru că ai tu impresia că toți câinii sunt prietenoși.
Semne și semnale care anunță atacul canin:
- Capul ținut mai sus sau mai jos decât trunchiul. Atunci probabil nu va ataca. Apropierea unui câine al cărui cap este la nivelul trunchiului poate însemnă un atac.
- Mersul încrucișat al animalului semnifică joaca. Câinele verifică, nu e neapărat agresivitate.
- Stai calm. Dacă te panichezi, determini animalul să fie stăpân pe situație. Sau îl poți face și să se teamă. Oricare variantă e pierzătoare pentru tine.